Marc van Eimeren
|
m.vaneimeren@kinran.nl |
|
|
Direct contact?
Bel 026 - 3795395
|
Vacatures |
Door: Marc van Eimeren, adviseur ruimtelijke ordening en Omgevingswet bij Kinran.
“Het klinkt als een gelukkig huwelijk: één digitaal stelsel waar je projecten toetst aan geldende wet- en regelgeving. Simpel, toch? Dat blijkt niet het geval. De invoering van de Omgevingswet stond namelijk op de planning van 2019. Dat werd 2021, door onder andere corona. Vervolgens schoof het door naar juli 2022 en recent naar begin 2023. Maar of dat realistisch is? Ik betwijfel het en denk dat we rekening moeten houden met verder uitstel.
De invoering verloopt niet soepel en de problemen zijn hardnekkig. Maar voordat ik daar verder over uitweid, moet ik ook toegeven dat het een heel ingewikkeld en ambitieus plan is van de Rijksoverheid. Het is namelijk een behoorlijke portie verandering qua wetsstructuur. Ook alle aspecten die erbij komen kijken, zijn moeilijk. Zo moeten wetten afgestemd worden met een nieuwe digitale infrastructuur. Ga er maar eens aan staan.
Dat blijkt dan ook een heikel punt. De Omgevingswet is een doorn in het oog van softwaremakers. De samenwerking tussen overheid en ICT verloopt stroef, doordat er constant zaken blijven veranderen. Softwaremakers schaven hun software telkens bij aan de nieuwste grillen van de overheid. Ik sprak een softwaremaker die zelfs vermoedde dat er intern ruzie is binnen de overheid over hoe het digitale loket eruit moet komen te zien.
Dat is zowel vervelend voor de softwaremakers als ons als gemeenteambtenaren. Wij weten door het uitstel niet waar we aan toe zijn. Kunnen we nieuwe projecten oppakken of is het beter om te wachten tot de nieuwe Omgevingswet? En hoe gaat het eruitzien en werken?
Er zijn overigens wel wat aspecten bekend, zoals gezondheid. Daar zouden we alvast op in kunnen spelen, maar ‘gezondheid’ is dermate breed dat we eigenlijk nog steeds niet weten hoe uitgebreid we dit op moeten vatten. Moeten we bijvoorbeeld slechts rekening houden met geluid en stikstof of ook met voorschriften zorgen dat de stoep begaanbaar blijft voor mindervaliden?
De Omgevingswet heeft op papier veel te bieden. In de praktijk blijkt het lastig om over te stappen van Wabo. Ik vraag me daarom af: waarom moet het in één keer? Ik zie meer in een ‘ Wabo+’, die in kleine stappen overgaat van Wabo naar Omgevingswet. Mocht het digitaal stelsel niet voor het eind van 2023 af zijn, verplicht gemeenten dan om wel de nieuwe aspecten zoals gezondheid en duurzaamheid te verwerken in hun bestemmingsplannen. Zo kunnen ambtenaren doelgerichter oefenen en feedback geven, terwijl het digitaal stelsel gaandeweg bijgeschaafd wordt.
Wat mij betreft heeft duidelijkheid de meeste prioriteit. Wanneer komt de Omgevingswet écht? Dan weten instanties wat ze tot die tijd kunnen doen en zeggen tegen initiatiefnemers van nieuwe projecten. Geef instanties ook meer handvatten door duidelijkere richtlijnen te stellen rondom onderwerpen als gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. De volgende stap: geef een gedetailleerder en uitgebreider stappenplan voor de start van de omgevingswet. Zorg dat ambtenaren ondertussen goed oefenen met de nieuwe thema’s, terwijl op de achtergrond de software goed ontwikkeld wordt. Daar heb je alleen maar profijt van.”
Kinran adviseert je graag.
Deel |
|
Jij bent een ontdekkingsreiziger die nog maar net de wereld van de ruimtelijke omgeving binnentreedt. Of je begeeft je er al jaren in en bent zo ervaren als Columbus. Wie je ook bent, met Kinran ben jij nog maar enkele stappen verwijderd van je droombaan. Wij koppelen talenten die werken in het fysiek domein – zoals jij – aan gemeenten, provincies, waterschappen en adviesbureaus. Zo maken we werk van ruimte. Reis je met ons mee?
Vind de uitdaging die bij jou past