Rik is projectleider gebiedsontwikkeling: ‘Je moet mensen oprecht kunnen enthousiasmeren’
Spin in het web, manusje-van-alles, gangmaker. Rik is het als senior projectleider gebiedsontwikkeling allemaal. Daar komt een hoop kennis én plezier bij kijken. Benieuwd hoe zijn werkdag eruitziet?
Wat doet een projectleider gebiedsontwikkeling precies?
Rik: “Je bent het uithangbord voor een gemeente en de eerste met wie een projectontwikkelaar, initiatiefnemer of andere marktspeler in gesprek gaat om te kijken of er ergens ontwikkeld kan worden. Dat gaat vaak niet om één pand, maar om grote projecten zoals een centrumontwikkeling of woonwijk. Je mag als projectleider het gebied mede vormgeven. Daar komt van alles bij kijken.”
Vertel…
“Als projectleider ben je gedurende het hele proces de spin in het web; van plan tot overeenkomst en van vergunning tot daadwerkelijk realiseren. Je hebt met burgers te maken, met de gemeenteraad, het college, de initiatiefnemer en natuurlijk je ambtelijke collega’s. Zoveel mensen, zoveel wensen: daar moet je héél goed tussen kunnen laveren. Dat betekent afwegingen maken, onderhandelen, risico’s durven nemen, maar ook altijd het compromis zoeken. Normaal krijg je bij de gemeente een verzoek, je toetst het en bepaalt of het wel of niet kan. Als projectleider gebiedsontwikkeling zorg je ervoor dat zo’n plan ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Dat is iedere dag weer een feestje.”
Hoe ga je te werk?
“Het begint met een actieve houding; je moet mensen oprecht kunnen enthousiasmeren. Niet alleen je collega’s, óók inwoners moet je bereiken en je plannen op een neutrale manier kunnen uitleggen. Je hebt als projectleider namelijk veel verschillende petten op. Het is elke dag weer nadenken: wie moet ik waarover informeren om te zorgen dat het proces soepel verloopt? Het sleutelwoord voor een goede projectleider is: communiceren. Klinkt simpel, maar kan in de praktijk soms behoorlijk lastig zijn.”
Leg eens uit…
“Ambtelijke collega’s zijn vaak terughoudend en willen eerst alles toetsen, maar bij gebiedsontwikkeling ga je juist iets níéuws creëren. Daarvoor moet je uit je comfortzone en een rol innemen die ervoor zorgt dat collega’s met je mee willen bewegen. Ook niet vergeten: de belangen van burgers. Je hebt bij gebiedsontwikkeling vaak te maken met een belangenconflict. Mensen die ergens wonen, kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met de komst van een nieuw gebouw of gebied.”
Hoe ga je daar goed mee om?
“Kijk, iemand wil geld investeren om een gebied nóg mooier en leuker te maken. Dat is iets waar iedereen in theorie enthousiast over zou moeten zijn. Dát enthousiasme overbrengen, is iedere dag weer mijn uitgangspunt.”
Heb je een team om je heen?
“Jazeker! Je kunt dit niet alleen. In het gunstigste geval heb je een projectteam van zo’n vijf of zes collega’s, waarvan jij voorzitter bent. Je collega’s zijn expert op het gebied van architectuur, communicatie, volkshuisvesting, verkeer en stedenbouw en brengen hun expertise mee naar de tekentafel. Een projectleider is niet zozeer een specialist, eerder een generalist. Op alle facetten weet je op hoofdlijnen wat er speelt, maar je schakelt collega’s in voor expertise. Met je communicatie-collega maak je bijvoorbeeld het communicatieplan; hoe gaan we alles on- en offline communiceren?”
Over welke kwaliteiten moet een projectleider gebiedsontwikkeling beschikken?
“Je moet het gemeenteland aardig goed kennen. Weten hoe besluitvorming verloopt, hoe je mensen kunt meekrijgen en ambitie hebben om iets voor elkaar te krijgen. Dat betekent: lobbyen, flexibel zijn en soms in de avonduren door.”
Waarom is dit het leukste werk dat er is?
“Ik vind stedenbouw en architectuur machtig interessant. Als projectleider zorg je ervoor dat zo’n ontwikkeling ook écht van de grond komt. Je een paar jaar later weer langsrijdt en kunt zeggen: ‘Kijk, dáár heb ik mijn rol in gehad’. Dat is toch kicken?”
Laatste vraag: waarom heb je voor Kinran gekozen?
“Het is een leuke, kleine organisatie. Heel familiair. Daarmee onderscheiden ze zich duidelijk van andere detacheringsbureaus. Ook de begeleiding is hier super. Er is altijd iemand om op terug te vallen. En je krijgt alle ruimte om jezelf te ontplooien. Er is binnen Kinran ontzettend veel mogelijk. Met Faik die als directeur gewoon overal tussendoor loopt. Altijd even oprecht en geïnteresseerd. Dat zie je niet vaak. Daarom wil ik ook mijn rol als mentor pakken en nieuwe projectleiders coachen en begeleiden.”
Deel |
Jouw volgende uitdaging start hier
Jij bent een ontdekkingsreiziger die nog maar net de wereld van de ruimtelijke omgeving binnentreedt. Of je begeeft je er al jaren in en bent zo ervaren als Columbus. Wie je ook bent, met Kinran ben jij nog maar enkele stappen verwijderd van je droombaan. Wij koppelen talenten die werken in het fysiek domein – zoals jij – aan gemeenten, provincies, waterschappen en adviesbureaus. Zo maken we werk van ruimte. Reis je met ons mee?
Vind de uitdaging die bij jou past